Finanspolitik
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Læs om og se hvordan teorien virker.

For at få vist dette indhold skal din pc eller tablet kunne afspille flash-filer.
Hvis du ser denne tekst, er det fordi du enten ikke har en flash-afspiller installeret, eller fordi din webbrowser skal indstilles til at tillade at benytte flash-playere.
Du kan downloade en flashplayer og finde vejledninger i, hvordan man sætter indstillinger i browseren til at vise flash-indhold.

Ipads og Iphones kan ikke afspille flash.

Get Adobe Flash player

Ekspansiv finanspolitik

Ekspansiv finanspolitik kaldes også lempelig finanspolitik, fordi staten øger den samlede efterspørgsel.

Staten øger efterspørgslen ud i samfundet ved at:

  • sænke skatter og afgifter,
  • hæve sit eget forbrug eller
  • foretage investeringer

Formålet med at føre ekspansiv finanspolitik er at få efterspørgslen i samfundet til at stige.

Hvis efterspørgslen stiger, vil det påvirke virksomhedernes produktion, så den stiger. Derved får virksomhederne behov for flere medarbejdere, og efterspørgslen på arbejdskraft stiger. I takt med at samfundet nærmer sig fuld beskæftigelse, stiger prisen på arbejdskraft. Dette berører priserne i samfundet, der ligeledes vil stige. Eksporten vil falde, og importen vil stige.

Konsekvensen af en ekspansiv finanspolitik er derfor på den positive side, at samfundet får flere i arbejde, og produktionen stiger, mens den negative side bliver et underskud på betalingsbalancen og inflation.
FinansDanmark og @ventures Kompetencecenter for e-læring © 2022