Hvordan fungerer hjemmets elinstallationer?
Læs om, hvad du kan lære her.
Se eksempler på problemer og deres løsning.
Få et overblik over, hvordan teorien hænger sammen.
Læs om og se hvordan teorien virker.
Se eksempler på, hvordan du bruger teorien i praksis.
Få en oversigt over, hvordan du kommer i gang.
Her kan du hente mere materiale.
Vejledning til læringsstile
Information om læringsobjektet
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Viden om

Serieforbindelser

Serielle forbindelser er meget almindelige i lyskæder, f.eks. dem der bruges til juletræer. Hvis din lommelygte bruger mere end et batteri, er der også en seriel forbindelse mellem de to batterier.

I serielle forbindelser deler alle installationerne den samme strømstyrke. Apparaterne deles om de volt, der er til rådighed. Derfor får hvert apparat ikke alt den energi, som kommer fras plus-polen. 

Hvis man slukker for et af apparaterne i en seriel forbindelse, går de andre apparater også ud. De skulle nemlig have haft deres strøm gennem det apparat, der nu er slukket. 
Det er derfor ikke en god ide, at forbinde fjernsyn, computer, lamper og radio serielt.

Man laver en seriel forbindelse ved at forbinde plusledningen i stikkontakten med pluspolen i det første apparat. Bagefter forbinder man minuspolen fra det første apparat med pluspolen i det næste apparat. Sådan fortsætter man, indtil alle apparaterne er forbundet. Til allersidst forbinder  man minuspolen fra det sidste apparat med stikkontaktens minuspol. Så har man en cirkulær forbindelse.

Jo flere apparater man kobler på en seriel forbindelse, jo større bliver modstanden.

®  @ventures, Kompetencecenter for e-læring © 2024