Matematik
Skæringspunkter mellem 1. gradsfunktioner
Læs om, hvad du kan lære her.
Se eksempler på problemer og deres løsning.
Få et overblik over, hvordan teorien hænger sammen.
Læs om og se hvordan teorien virker.
Se eksempler på, hvordan du bruger teorien i praksis.
Få en oversigt over, hvordan du kommer i gang.
Vejledning til læringsstile
Information om læringsobjektet
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Viden om

For at få vist dette indhold skal din pc eller tablet kunne afspille flash-filer.
Hvis du ser denne tekst, er det fordi du enten ikke har en flash-afspiller installeret, eller fordi din webbrowser skal indstilles til at tillade at benytte flash-playere.
Du kan downloade en flashplayer og finde vejledninger i, hvordan man sætter indstillinger i browseren til at vise flash-indhold.

Ipads og Iphones kan ikke afspille flash.

Get Adobe Flash player

Hvad er en hældningskoefficient?

En hældningskoefficient er et tal, der beskriver en ret linies hældning i et koordinatsystem ved at angive, hvor meget y-værdien stiger ved en tilvækst på 1 langs x-aksen. Hældningskoefficienten er det samme som det, man kalder stigningstallet i folkeskolen.

Hvis en linie er parallel med x-aksen, så vil den have hældningskoefficienten 0. Når du har forskriften for en funktion, så vil det være det tal, der står på a´s plads, der angiver liniens hældningskoefficient: f(x) = ax + b

Du kan bruge hældningskoefficienten til at tegne grafen for en funktion i et koordinatsystem. Når du kender hældningskoefficienten, så ved du, at hver gang du går 1 enhed ud ad x-aksen, så skal du gå det antal op ad y-aksen, som står på hældningskoefficientens plads.

Hvis du f.eks. har et hus og skal op at rense tagrenden med en stige, så har du brug for at kende stigens hældningskoefficient for at vide, hvor meget stigen skal hælde for at ramme husets tagrende.

På tegningen til venstre kan du se, at stigen, som er en ret linie, har en hældningskoefficient på ½. Det vil sige, at hver gang man går 1 enhed ud ad x-aksen, så går man ½ enhed op ad y-aksen for at finde det næste punkt på stigen, så stigen til sidst rammer huset rigtigt.

®  @ventures, Kompetencecenter for e-læring © 2024