Pengepolitik
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Læs om og se hvordan teorien virker.

For at få vist dette indhold skal din pc eller tablet kunne afspille flash-filer.
Hvis du ser denne tekst, er det fordi du enten ikke har en flash-afspiller installeret, eller fordi din webbrowser skal indstilles til at tillade at benytte flash-playere.
Du kan downloade en flashplayer og finde vejledninger i, hvordan man sætter indstillinger i browseren til at vise flash-indhold.

Ipads og Iphones kan ikke afspille flash.

Get Adobe Flash player

Formålet med at føre pengepolitik

I Danmark er pengepolitikken overladt til Nationalbanken. Gennem regulering af pengemængden og prisen på penge kan Nationalbanken påvirke størrelsen af landets økonomiske aktivitet.

Nationalbanken fungerer som bankernes bank. Ved at justere diskontoen kan Nationalbanken påvirke bankernes rentesatser. Hvis Nationalbanken hæver diskontoen, bliver det dyrere at låne penge i banken, og hvis Nationalbanken sænker diskontoen, bliver det billigere.

Det er desuden Nationalbankens ret at udstede statsobligationer. De anvendes til at regulere samfundets pengemængde. Hvis pengemængden er for stor, vælger Nationalbanken at sælge statsobligationer og får således ”fjernet” penge fra samfundet. Hvis samfundet kommer til at mangle likvider, vælger Nationalbanken at købe statsobligationerne tilbage og tilfører på den måde samfundet penge.

Sådan kan Nationalbanken påvirke husholdningernes forbrug og virksomhedernes lyst til at investere.

For Danmark er mulighederne for at føre pengepolitik dog begrænset af deltagelsen i EU’s økonomiske og monetære samarbejde.

|næste|

FinansDanmark og @ventures Kompetencecenter for e-læring © 2024