Introduktion til økonomiske politikker
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Se eksempler på, hvordan du bruger teorien i praksis.

For at få vist dette indhold skal din pc eller tablet kunne afspille flash-filer.
Hvis du ser denne tekst, er det fordi du enten ikke har en flash-afspiller installeret, eller fordi din webbrowser skal indstilles til at tillade at benytte flash-playere.
Du kan downloade en flashplayer og finde vejledninger i, hvordan man sætter indstillinger i browseren til at vise flash-indhold.

Ipads og Iphones kan ikke afspille flash.

Get Adobe Flash player

Valutapolitiske indgreb

Valutapolitik indebærer, at re- og devalueringer bruges som middel til at påvirke eksporten. Dette sker gennem en op- eller nedskrivning af kronens værdi. Hermed bliver den danske krone dyrere eller billigere i forhold til andre valutaer. Målet med det er at påvirke landets konkurrenceevne og dermed eksportmuligheder.

Devalueringer blev brugt fx i 1970’erne, hvor Danmark havde store problemer med betalingsbalancen. Desværre har devalueringer også den effekt, at importerede varer og tjeneste stiger i pris, og at der skabes øget inflation. Samtidig skubber de øgede importpriser også virksomhedernes produktionsomkostninger i vejret, hvorved det kan være nødvendigt at øge prisen på danske varer. Dette kan så mindske den umiddelbare effekt af devalueringen.

Danmark har igennem mange år ført fastkurspolitik. Fastkurspolitik vil sige, at re- og devaluering ikke bruges som middel til at påvirke konkurrenceevnen og eksporten. Årsagen er, at den danske krones værdi er fastlåst i forhold til euroen via ERM2-samarbejdet.
FinansDanmark og @ventures Kompetencecenter for e-læring © 2024