Introduktion til økonomiske politikker
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Læs om og se hvordan teorien virker.

For at få vist dette indhold skal din pc eller tablet kunne afspille flash-filer.
Hvis du ser denne tekst, er det fordi du enten ikke har en flash-afspiller installeret, eller fordi din webbrowser skal indstilles til at tillade at benytte flash-playere.
Du kan downloade en flashplayer og finde vejledninger i, hvordan man sætter indstillinger i browseren til at vise flash-indhold.

Ipads og Iphones kan ikke afspille flash.

Get Adobe Flash player

Finanspolitik

Finanspolitik er betegnelsen for den økonomiske politik, der har til formål at påvirke efterspørgslen i samfundet ved at ændre på statens indtægter og udgifter.

Statens indtægter stammer bl.a. fra skatter og afgifter, mens udgifterne går til offentlige ydelser.

Ved at regulere på enten indtægterne eller udgifterne kan staten påvirke efterspørgslen ved at husholdninger og virksomheder får hhv. større eller mindre forbrugsmuligheder. Ved at påvirke forbrugsmulighederne kan staten dermed påvirke produktion (vækst), import/eksport (betalingsbalance), beskæftigelse og prisudvikling.

Alt i alt har finanspolitik mange påvirkninger på de samfundsøkonomiske mål og er derfor et helt almindeligt middel til at fremme målene. Finanspolitik vedtages hvert år via finansloven og gennem aftaler i løbet af finansåret.
FinansDanmark og @ventures Kompetencecenter for e-læring © 2024