For at få vist dette indhold skal din pc eller tablet kunne afspille flash-filer.
Hvis du ser denne tekst, er det fordi du enten ikke har en flash-afspiller installeret, eller fordi din webbrowser skal indstilles til at tillade at benytte flash-playere.
Du kan downloade en flashplayer og finde vejledninger i, hvordan man sætter indstillinger i browseren til at vise flash-indhold.
Ipads og Iphones kan ikke afspille flash.
På mejeriet Mandø Ost har de den særlige Mandø brie, der indeholder følgende mængde bakterier.
Mandø brien har 100.000 bakterier på dag 1. For hver dag, der går, stiger antallet af bakterier med 10.000. Mandø brien bliver således modnet undervejs og får en kraftigere og kraftigere smag med alderen.
Ud fra ovenstående oplysninger kan du opstille en 1. gradsfunktion, der beskriver udviklingen af bakterier i osten.
De 100.000 bakterier fra dag 1 kommer til at indgå som konstanten b i forskriften.
De 10.000 bakterier, som vokser i osten pr. dag, er funktionens hældningskoefficient.
Det vil sige:
a = 10.000
b = 100.000
Forskriften for 1. gradsfunktionen, der fortæller om fremskrivning af bakterier i en Mandø brie, kommer altså til at se sådan ud:
f(x) = 10.000x + 100.000
|næste|