Pengepolitik
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Se eksempler på, hvordan du bruger teorien i praksis.

For at få vist dette indhold skal din pc eller tablet kunne afspille flash-filer.
Hvis du ser denne tekst, er det fordi du enten ikke har en flash-afspiller installeret, eller fordi din webbrowser skal indstilles til at tillade at benytte flash-playere.
Du kan downloade en flashplayer og finde vejledninger i, hvordan man sætter indstillinger i browseren til at vise flash-indhold.

Ipads og Iphones kan ikke afspille flash.

Get Adobe Flash player

Finanskrisen

I 2008 satte finanskrisen ind verden over. Efter mange år, hvor både virksomheder og husholdninger havde let adgang til at låne penge, led den finansielle sektor store tab, specielt som følge af fejlslagen ejendomsspekulation i ejendomme, der var købt for penge lånt i bankerne og hvis prisudvikling ikke svarede til det forventede.

I første omgang steg renten, hvorved både virksomheder og husholdningers lyst til at låne penge faldt - og følgelig faldt produktionen.

Mange lande forsøgte at sætte gang i efterspørgslen igen med forskellige hjælpepakker. Men dem har vi ikke rigtig set noget til i Danmark. I stedet fastholdt Nationalbanken i samarbejde med Den Europæiske Centralbank en lav rente for på den måde at fastholde bankernes lave udlånsrente, hvilket skulle fastholde virksomheder og husholdningers lyst til at låne penge.

Konsekvensen af den førte pengepolitik var, at krisen dæmpedes. Hvis renten havde fået lov til at stige i takt med krisen, havde Danmark haft betydeligt større krise, end tilfældet er i dag.

|næste|

FinansDanmark og @ventures Kompetencecenter for e-læring © 2024